Universität Hohenheim
 

Eingang zum Volltext

Wahl, Fabian

Die Entwicklung des Lebensstandards im Dritten Reich : eine glücksökonomische Perspektive

The development of the standard of living in the Third Reich : a happiness economic perspective

Bitte beziehen Sie sich beim Zitieren dieses Dokumentes immer auf folgende
URN: urn:nbn:de:bsz:100-opus-6335
URL: http://opus.uni-hohenheim.de/volltexte/2011/633/


pdf-Format:
Dokument 1.pdf (627 KB)
Dokument in Google Scholar suchen:
Social Media:
Delicious Diese Seite zu Mister Wong hinzufügen Studi/Schüler/Mein VZ Twitter Facebook Connect
Export:
Abrufstatistik:
SWD-Schlagwörter: Lebensstandard , Nationalsozialismus
Freie Schlagwörter (Englisch): economic history , Third Reich , happiness economics , standard of living
Institut 1: Forschungszentrum Innovation und Dienstleistung
Institut 2: Institut für Volkswirtschaftslehre
DDC-Sachgruppe: Wirtschaft
Dokumentart: ResearchPaper
Schriftenreihe: FZID discussion papers
Bandnummer: 32
Sprache: Deutsch
Erstellungsjahr: 2011
Publikationsdatum: 12.09.2011
 
Lizenz: Hohenheimer Lizenzvertrag Veröffentlichungsvertrag mit der Universitätsbibliothek Hohenheim ohne Print-on-Demand
 
Kurzfassung auf Deutsch: .
 
Kurzfassung auf Englisch: The goal of this paper is to provide an explanation for the remarkable difference in the contemporary Germans positive self-assessment of their living conditions and the development of the most important economic welfare indicators (like GDP or consumption per capita) during the Third Reich. To explain this discrepancy, findings of the new research field of happiness economics are applied to the peacetime of the Third Reich to analyze the development of the standard of living in this period. First, the theory of adaption and aspiration is used to explain the growing satisfaction of the Germans after the Great Depression. In the second step, based on current life satisfaction studies, the development of the most important economic determinants of happiness during the 1930s is examined.

    © 1996 - 2016 Universität Hohenheim. Alle Rechte vorbehalten.  10.01.24