Universität Hohenheim
 

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Stein, Alexander J. ; Qaim, Matin ; Meenakshi, J. V. ; Nestel, Penelope ; Sachdev, H. P. S. ; Bhutta, Zulfiqar A.

Potential impacts of iron biofortification in India

Bitte beziehen Sie sich beim Zitieren dieses Dokumentes immer auf folgende
URN: urn:nbn:de:bsz:100-opus-2605
URL: http://opus.uni-hohenheim.de/volltexte/2008/260/


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SWD-Schlagwörter: Indien , Eisenmängelanämie , Pflanzenzüchtung , Gentechnologie , Gesundheitsförderung , Kosten-Nutzen-Analyse , Effizienz
Freie Schlagwörter (Englisch): biofortification , plant breeding , iron deficiency anaemia , health benefits , DALYs , cost-effectiveness, cost-benefit analysis , India
Institut: Institut für Agrar- und Sozialökonomie in den Tropen und Subtropen
DDC-Sachgruppe: Landwirtschaft, Veterinärmedizin
Dokumentart: ResearchPaper
Schriftenreihe: Forschung zur Entwicklungsökonomie und -politik / Research in development economics and policy
Bandnummer: 2006,4
Sprache: Englisch
Erstellungsjahr: 2006
Publikationsdatum: 18.03.2008
 
Lizenz: Hohenheimer Lizenzvertrag Veröffentlichungsvertrag mit der Universitätsbibliothek Hohenheim ohne Print-on-Demand
 
Kurzfassung auf Englisch: Iron deficiency is a widespread nutritional problem in developing countries, causing impaired physical activity and cognitive development, as well as maternal mortality. Although food fortification and supplementation programmes have been effective in some countries, their overall success remains limited. Biofortification, that is, breeding crops for higher micronutrient content, is a relatively new approach. We propose a methodology for ex-ante impact assessment of iron biofortification, which builds on disability-adjusted life years (DALYs) and a large household data set. Our analysis of iron-rich rice and wheat in India indicates sizeable potential health benefits. The cost-effectiveness of iron biofortification compares favourably with other interventions.

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